Olej tłoczony z mikrobów. Do smażenia.

Olej tłoczony z mikrobów. Do smażenia.

Firma z USA sprzedaje taki olej w cenie około 50$ za litr. Oleje roślinne odpowiadają za otyłość, choroby serca, a ten z mikrobów jest zdrowy i zużywa mniej zasobów planety. Producent wspomina, że używa do procesu produkcji drożdży i mikroalg. 

Według producenta, firmy Zeroacre.com,   olej roślinny jest szkodliwy dla ludzi, ponieważ zawiera duże ilości kwasu linolowego, rodzaju kwasu tłuszczowego omega-6, który może powodować zapalenia i przewlekłe choroby. Olej roślinny ma również duży wpływ na środowisko naturalne, ponieważ do jego produkcji potrzeba dużo ziemi, wody i energii. W ostatnich latach drastycznie wzrosła ilość produkowanych olei roślinnych, a wraz z nimi plaga otyłości i chorób serca.

Olej z fermentacji (cultured oil - jak nazywa to sam producent) jest lepszy od oleju roślinnego, ponieważ jest wytwarzany przez fermentację - starożytną technikę kulinarną tworzącą zdrowy olej z wysoką zawartością tłuszczów jednonienasyconych - które mogą obniżać poziom cholesterolu i poprawiać zdrowie serca. Olej z fermentacji zaczyna dymić dopiero przy 252 stopniach celcjusza, co sprawia że nadaje się do smażenia i pieczenia. olej z fermentacji ma znacznie mniejszy ślad ekologiczny niż olej roślinny - zużywa mniej ziemi wody i energii.

olej z fermentacji jest wytwarzany podczas procesu polegającego na przekształcaniu naturalnych cukrów  w zupełnie nowe produkty spożywcze przez mikroorganizmy. Na przykład wino powstaje przez fermentację winogron, kefir przez fermentację mleka, a chleb na zakwasie przez fermentację mąki i wody.

Aby wyprodukować olej z fermentacji - specjalna kultura olejowa żywi się cukrem i produkuje olej jako produkt uboczny. Olej jest następnie oddzielany od kultury i oczyszczany z wszelkich zanieczyszczeń. Efektem jest czysty i zdrowy olej .

Ogólnie olej z mikrobów (microbial oil) jest wytwarzany przez mikroorganizmy, takie jak bakterie, drożdże, grzyby i glony. Te mikroorganizmy mogą gromadzić lipidy (tłuszcze) w swoich komórkach, gdy są karmione określonymi źródłami węgla, takimi jak cukry. Techniki te znamy od kilkudziesięciu lat ale rzadko są wykorzystywane na masową skalę.

Na pewno pojawią się w sieci żarty że to najlepszy olej do smażenia świerszczy czy robaków ale biorąc pod uwagę to, że ten olej to rzeczywiście kandydat na skuteczną walkę z chorobami cywilizacyjnymi, warto zwrócić uwagę na tę technologię.

Ale z drugiej strony to nowy produkt więc gdy pojawi się w Polsce, warto będzie zbadać nowe prace dostępne w tym temacie. Właśnie w tej chwili pojawiła mi się na mailu reklama "bezpiecznej" keto diety, na pewno związana z wyszukiwaniem informacji do tego artykułu. A wczoraj mignęła mi informacja że ta dieta, polegająca na unikaniu węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczy wpływa na zwiększenie szansy na choroby serca. Tak to bywa z nowościami i modami.

Producent obecnie nie wysyła produktu za granicę USA.

Źródła:

https://www.zeroacre.com

https://www.fastcompany.com/90772384/forget-olive-oil-this-new-cooking-oil-is-made-in-a-lab-and-requires-99-less-water-to-produce 

https://microbiosci.creative-biogene.com/microbial-oil-production.html

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/microbial-oil

https://en.wikipedia.org/wiki/Microbial_oil

https://www.poradnikzdrowie.pl/aktualnosci/wysoki-cholesterol-i-choroby-serca-oto-efekty-diety-ktora-bije-rekordy-popularnosci-aa-MwwH-gCmH-MZaz.html


Poniższe grafiki są  autorską wizualizacją konceptu za pomocą leonardo.ai