Licealistki badają wpływ odcinków miRNA obecnych w czerwonym winie na choroby
Polskie licealistki jako pierwsze na świecie badają wpływ miRNA obecnych w czerwonym winie na choroby układu krążenia
Polskie licealistki jako pierwsze na świecie badają wpływ miRNA obecnych w czerwonym winie na choroby układu krążenia
Julia Świerczyńska i Agata Kozajda – dwie 17-latki z Łodzi – dostały się do finału konkursu E(x)plory, który daje szansę młodym talentom na przedstawienie swoich pomysłów przedstawicielom świata nauki oraz zdobycie doświadczenia w prezentowaniu autorskich projektów badawczych.
Julia Świerczyńska i Agata Kozajda – dwie 17-latki z Łodzi – dostały się do finału konkursu E(x)plory, który daje szansę młodym talentom na przedstawienie swoich pomysłów przedstawicielom świata nauki oraz zdobycie doświadczenia w prezentowaniu autorskich projektów badawczych.
Dziewczyny jako pierwsze na świecie badają wpływ niekodujących odcinków mikroRNA obecnych w czerwonym winie na regulację ludzkich genów. miRNA to krótkie, niekodujące, jednoniciowe cząsteczki biorące udział w regulacji ekspresji genów. Tworzone są z dwuniciowych prekursorów powstałych przy udziale polimerazy RNA II. Do badań korzystają ze zdobyczy bioinformatyki.
Więcej na ten temat: https://biotechnologia.pl/biotechnologia/polskie-licealistki-jako-pierwsze-na-swiecie-badaja-wplyw-mirna-obecnych-w-czerwonym-winie-na-choroby-ukladu-krazenia,21910
20.10.2022